Momencik

Czekaj na odpowiedź servera..

Uwaga

  

Forum Margonem > Off-topic > Języki programowania oraz webmasteringu II

[Przeszukaj temat] [Dodaj do ulubionych]
Koniec strony Strona: [1] [2] [3] ... [7] [8] [9] [10]

Jocelyn Fores

404
56
pracoholik:

int giveNumber1(){
return new Scanner(System.in).nextInt();
}

A to wtedy nie lepiej tak? Bedzie alokowal pamiec tylko jesli wywola metode, a w przypadku konstruktora przy tworzeniu obiektu i nie zawsze musi uzyc

W sumie to z kazdym uzyciem metody bedzie alokowal pamiec a w przypadku konstruktora raz. Garbage collector nie zajmie sie tym? Bo mam dylemat
Edytowany 00:40:16 28.10.2021 przez Jocelyn Fores
2021.10.28 00:33:21
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45163717

Thoughter

67517
37476
Jocelyn Fores:
wydaje mi sie ze otwarcie scannera jest drogie, ale nie moglem dogooglowac co on robi pod spodem
jak już tak chcesz się bawić to imo lepiej zrobić jakiś pseudosingleton, ale to gruba przesada, zysk w wydajności pewnie znikomy, a kod zaczyna się brzydszy robić
dodatkowo jakbyś potem chciał dać jakąś inną funkcję korzystającą ze scannera to jeden jest po prostu wygodniejszy
2021.10.28 00:40:30
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45163722

Jocelyn Fores

404
56
Thoughter:
Nie no to nie ja uzywam, pewnie bym String buildera uzyl lub buffera, tam wyzej padlo pytanie

Ale zastanawia mnie teraz to

int giveNumber1(){
return new Scanner(System.in).nextInt();
}


no tak, tu sie zgodze ze jak klasa ma wiecej funkcji korzystajacych ze skanera to najlepsza opcja jest taka ze w konstruktorze
Edytowany 00:46:56 28.10.2021 przez Jocelyn Fores
2021.10.28 00:46:01
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45163724

Thoughter

67517
37476
Jocelyn Fores:
tak, do tego sie odnosilem przeciez
no garbage collector sie tym zajmie pewnie, tbh to nie wiem jak dziala poza tym ze nie odpala sie od razu
tylko no własnie - zaalokowania pamięci i inne takie inicjalizacje (w przypadku scannera też np. otwarcie pliku) to dodatkowe akcje, które trzeba podjąć i potencjalnie mogą kosztować dużo czasu, nie wiem jak bardzo jvm to optymalizuje, ale w takim C to jest w miarę oczywiste, że jeden malloc jest lepszy, niż uruchamianie go za każdym razem
2021.10.28 00:49:16
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45163725

Jocelyn Fores

404
56
Thoughter:
Ja pomyslalem o takim zwyklym wczytaniu zmiennej jednorazowo bo podal tam 1 funkcje, wiec najlepiej w takim przypadku stworzyc jak sie uzyje tej metody. No zalezy od reszty kodu. A malloci i calloci i realloci mnie przesladuja
2021.10.28 00:51:54
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45163726

Thoughter

67517
37476
Jocelyn Fores:
w przypadku zwyklego wczytania zmiennej jednorazowo to raczej nie ma duzej roznicy w wydajnosci, poza tym zakladanie ze taka funkcja zostanie odpalona tylko raz jest bez sensu
trzeba myśleć praktycznie - czy spodziewamy się, że ta klasa będzie miała 21^37 instancji? no raczej nie, skoro coś czyta z stdin, odpalenie jednego scannera na zapas nas nie boli, za to potencjalne inicjalizowanie nowego co chwilę już może zaboleć
2021.10.28 00:56:39
Ocena: 2
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45163728

pracoholik

1734
708
komunikacja z użytkownikiem jest w jednej klasie (srp), gdzie właśnie masz skaner i na pewno wtedy jest użyteczny też do innych funkcji pobierania danych
jeżeli faktycznie w całym programie jest jeden raz używany do pobrania jednego inta to faktycznie można w ten sposób, tylko wygląda jak dupa to już bym rozwalił na dwie linijki
2021.10.28 01:14:58
Ocena: 1
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45163732

Shereby

47149
12439
https://www.youtube.com/watch?v=GtxwQAk_O6s
2021.11.02 14:37:12
:: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45169653

Jocelyn Fores

404
56
ejzer crash course:
na spokojnie przetestuj przeklikaj posprawdzaj

gdzie byla jak wybieralem miedzy reactem vue i angularem
Edytowany 17:48:43 2.11.2021 przez Jocelyn Fores
2021.11.02 17:47:41
:: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45169889

Shereby

47149
12439
Jocelyn Fores:
wybor jest prosty react
2021.11.02 18:48:32
:: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45169966

Jocelyn Fores

404
56
Shereby:
no react byl super friendly, w dodatku bez podstaw javascripta sie go uczylem i poszlo w miare szybko a angular sie wydaje strasznie oporny i duzo rzeczy jest takich niespojnych i nieintuicyjnych

jesli chodzi o prog wejscia w angulara to zdecydowanie wymaga wiecej czasu niz react

vue nie probowalem

a aktualnie porownac jesli chodzi o prace stala w nich to ciezko powiedziec, chociaz opinie mowia same za siebie, ale jako backendowiec z java przez ten typescript to w ofertach idzie w parze wiec jak mus to mus
Edytowany 20:54:48 2.11.2021 przez Jocelyn Fores

jest kolejne rozkladanie kart

https://www.youtube.com/watch?v=2qD67P5Rsms
Edytowany 05:10:32 4.11.2021 przez Jocelyn Fores
2021.11.02 20:53:21
:: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45170127

Aata

952
52

gdzie byla jak wybieralem miedzy reactem vue i angularem


https://www.youtube.com/watch?v=6w29goA1uDU

zalatwione
2021.11.06 20:36:37
:: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45173813

Viviemorte

210122
3390
ktos programowal mobilki w reactnative i moze powiedziec czy sa jakies znaczace roznice do zwyklego reactjs czy kilka innych metod a reszta to samo? umiem reactjs i chcialbym dla siebie i jako dodatek do przyszlej inzynierki zrobic projekt w react native
Edytowany 16:17:44 10.11.2021 przez Viviemorte
2021.11.10 16:15:37
:: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45177541

Jocelyn Fores

404
56
Viviemorte:
ja sprawdzalem jakie sa roznice, troche sie roznia np tagi ale to tylko tak "na oko" sprawdzane bylo i w teorii umiejac reactjs to native szybko przychodzi chyba
2021.11.10 17:21:45
:: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45177627

Hepoos

26065
832
Robił ktoś jakieś kursy Springa i Hibernate? Coś do polecenia macie?
2021.11.10 19:13:40
:: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45177831

Shereby

47149
12439
Viviemorte:
React to React, różnią się wbudowane komponenty z HTML'a i mobilków, różni się sposób stylowania (w sumie niedużo, ale jednak), efekty onhover itd. robi się nie przez pseudoselektory tylko przez dedykowane komponenty i wiele wiele innych

RN jest też transportowany przez tzw. mosty do natywnych komponentów i to zżera duże ilości zasobów, więc na pewno trzeba być ostrożnym z zagłębieniami i korzystać z dedykowanych elementów np. pod renderowanie listy albo rzeczy typu Navbary itd. żeby abusować użycie natywnych komponentów

no i dostępność do API telefonu - jest na tyle duża na ile liby na to pozwalają, dla prostych fetch&display apek wystarczy, ale do jakichś kosmicznych z użyciem wielu natywnych rzeczy będziesz potrzebował skorzystać z gotowej albo napisać swoją przejściówkę
2021.11.10 19:21:02
:: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45177842

Viviemorte

210122
3390
szerbi dasz jaksi kontakt do siebie poza margo? dc czy cos
2021.11.10 20:25:25
:: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45177964

Shereby

47149
12439
Viviemorte:
napisz na fb krzysztof ściążko
2021.11.10 20:28:09
Ocena: 4 :: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45177968

Viviemorte

210122
3390
krzysztof stanowski
2021.11.10 21:04:38
:: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45178036

pracoholik

1734
708
Hepoos napisał(a):
Robił ktoś jakieś kursy Springa i Hibernate? Coś do polecenia macie?

baeldung po prostu i lecisz
2021.11.11 11:03:03
Ocena: 1 :: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45178506

Jocelyn Fores

404
56
dobra ng deep zapomnialem nvm
Edytowany 12:40:18 19.11.2021 przez Jocelyn Fores
2021.11.19 12:33:51
:: Oceń wypowiedź:
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:45187494
Początek strony Strona: [1] [2] [3] ... [7] [8] [9] [10]

Tylko zalogowani gracze mogą pisać posty

Forum Margonem > Off-topic > Języki programowania oraz webmasteringu II

Podaj powód dlaczego oceniasz post na

Pozostało ważnych głosów na dziś: 0, po przekroczeniu limitu
Twój głos pokaże się przy wiadomości, ale nie doliczy się do reputacji gracza.


* pole nieobowiązkoweLimit znaków 0/50

Zgłoszenie postu do moderacji.
Poniżej możesz podać powód Twojego zgłoszenia.

Pamiętaj, że za bezsensowny komentarz możesz otrzymać knebla i stracić swoją reputację.

Limit znaków 0/150

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -
AND grp=0