Momencik

Czekaj na odpowiedź servera..

Uwaga

  

Forum Margonem > Off-topic > Języki programowania oraz webmasteringu II

[Przeszukaj temat] [Dodaj do ulubionych]
Koniec strony Strona: [1] [2] [3] [4] ... [8] [9] [10]

Puszczyk

165102
16729
Poprzedni temat dotyczący programowanka niestety umarł.

FAQ:
1. Jaki język najlepszy
Żaden, każdy jest useful do czegoś innego.

2. Od czego zacząć naukę programowania
Jedni powiedzą, że od czystego C, inni że najlepiej zacząć od pythona, a jeszcze inni wybiorą C#/Javę/Js. Prawda jest taka, że podstawy w większości języków wyglądają tak samo lub bardzo podobnie, więc po prostu najlepiej wybrać język i znaleźć jakiś kurs online, który nauczy cię składni języka. Potem pozostaje robienie swoich projektów, najpierw tych małych, z czasem coraz większych.

3. Znalazłem kurs na udemy, a jest przecena - warto go kupić?
Na udemy zawsze jest przecena na kursy, zazwyczaj nie warto bo to co tam się znajduje na pewno jest też za darmo w innym miejscu.

4. Opłaca się iść na studia?
Moim zdaniem w którymś momencie kariery będziesz tych studiów potrzebował, dlatego chyba lepiej je zrobić gdzieś na jej początku.

Zasady:
1. Nie bądźcie pajacami proszę
2. Ignorujcie posty tego typka https://www.margonem.pl/?task=profile&id=8725334 bo gada głupoty zazwyczaj.


_
Jak coś dopisać to piszcie wink emoji
2020.03.19 22:37:31
Ocena: 2
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43727332

Very Super Famous

1537
671
bonus tutorial jak scrapowac margonem

jak wiecie albo nie wiecie forum margonem ma wiecej lat niz przecietny gracz margonem a co za tym idzie do jego dzialania wykorzystywane sa naprawde stare technologie, ktore w sumie dzisiaj i tak mega dobrze pozycjonowaly sie w google gdyby naglowki tresc itd

w kazdym razie, wszystko co pojawia sie na stronie jest gotowe i wyplute przez serwer w formie elementow htmla, jakies pojedyncze jsony sluza tylko do obslugi skryptow, co za tym idzie jestesmy w pelni dyspozycyjni do tego, zeby scrapowac dane z forum, tj. przebierac sobie informacje za pomoca roznych botow i np. analizowac je do naszych celow

o ile do czesci rzeczy mozna dostac sie bez zadnego konta - np tresc profilu, dane o graczu etc. tak niektore mechanizmy sa zabezpieczane i dostepne dopiero po zalogowaniu

caly mechanizm sesji dziala wszedzie tak samo tak naprawde, oparty jest na ciasteczku i laczeniu par klucz => wartosc, w przypadku margonem jest to id profilu oraz tzw. chash, czyli 10znakowy token odpowiadajacy za weryfikacje sesji, swoja droga sama sesja ma tez swoje ustawienia w konfiguracji, np takie ze zmiana ip powoduje wyrzucenie aktywnej sesji, co jest w sumie w miare sensownym rozwiazaniem i czesto stosowanym, natomiast dzisiaj wiekszosc aplikacji wykorzystuje mechanizm wielu sesji przypisanych do jednego konta - co oznacza ze mozesz byc zalogowany w kilku miejscach na raz, chyba jasne dlaczego margonem z takiego mechanizmu nie korzysta

niespecjalnie chce mi sie tlumaczyc jak dziala to od strony kodu wiec jako anonymous group polska offtopic udostepniam wam kawalek kodu odpowiedzialny za weryfikacje jednego z serwerow discorda margonemskiego

have fun make margonem bad again
https://pastebin.com/USUmgQks
2020.03.19 22:47:38
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43727375

Puszczyk

165102
16729
Very Super Famous:
ale mądry post ja cie
ale jak mi za to temat spadnie to cię zabiję:)
2020.03.19 22:51:45
Ocena: 1
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43727382

Hei Chaohsien

316207
4748
Very Super Famous:
już zateczkowane dla potomnych, dzięki
2020.03.19 22:56:22
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43727404

Reskiezis

282418
1430
ciach /Thinker
Edytowany 10:05:05 10.5.2020 przez Perski Kocur
2020.03.20 11:53:21
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43728190

Very Super Famous

1537
671
pracuje a co mam robic
2020.03.22 17:09:47
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43735783

Kobayashi Chineko

293178
698
Perski Kocur:
Uczę się grafiki 3D w OpenGL, dosyć toporne.
2020.03.23 03:59:42
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43737635

Viviemorte

210122
3390
Hej, bo przeglądam sobie z ciekawości oferty pracy z javy i nigdzie nie widzę wymagania javyfx, to serio nie jest w ogóle wymagane, czy po prostu jest to tak oczywiste, że tego nie piszą?
2020.04.22 23:37:12
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43887491

Puszczyk

165102
16729
Viviemorte:
po prostu mało firm w tym robi
2020.04.23 06:22:20
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43887929

Gugua

260302
20468
Viviemorte:
większość ofert w javie jakie widziałem opiera się na webie i Springu, więc raczej nie wymagają umiejętności pisania apek okienkowych w javieFX

! chociaż na stażu musiałem pisać w tym i w sumie to fajna i dość łatwa technologia : - D
2020.04.23 09:07:25
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43888018

Puszczyk

165102
16729
Gugua:
ja jedynie na studiach się z tym spotkałem
2020.04.23 09:26:57
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43888056

Gugua

260302
20468
Puszczyk:
to u mnie na studiach był uwaga swing
w sumie nie wiem nawet czy jest coś nowszego w javie do robienia okienek niż javafx
2020.04.23 09:34:03
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43888064

Puszczyk

165102
16729
Gugua:
no u mnie też swing ale już uznałem że to praktycznie to samo
2020.04.23 09:36:31
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43888072

Shereby

47149
12439
javę zjada .net core
2020.04.23 09:48:52
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43888095

Thoughter

67517
37476
e mordki gdzie szukać stażu na wakacje
nie umiem python
2020.04.23 11:43:00
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43888573

Gugua

260302
20468
Thoughter:
nie ma jakiejś listy firm na uczelni, które szukają?
ja szukałem na pracuj.pl, pisałem na maila do takich firm z listy i też na olx oferty lurkowałem.
Ale ciężko było i ledwo znalazłem
Edytowany 11:51:32 23.4.2020 przez Gugua
2020.04.23 11:51:15
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43888595

Thoughter

67517
37476
Gugua:
jak byly targi pracy to pluli na robaków z pierwszego roku
2020.04.23 12:45:44
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43888798

Puszczyk

165102
16729
Thoughter:
na pracuj.pl jest sporo firm, które szukają
możesz też wchodzić na strony firm które szukają midów/seniorów i w zakładce kariera patrzyć czy nie mają dodatkowo jakiegoś stażu
2020.04.23 14:24:14
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43889257

KONTO USUNIĘTE

Jaki język programowania polecacie dla początkujących?
2020.04.23 14:25:40
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43889259

Gugua

260302
20468
wrc:
angielski

Thoughter:
no a dziwisz się im? tacy ludzie na 1 roku nic nie umieją sam po tych 3 miesiącach myślę, że dalej nic nie umiem
2020.04.23 14:49:32
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43889351

Fan Kasadanmu

83440
28257
Bo nic nie umiesz killeras
2020.04.23 14:54:20
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43889375

Shereby

47149
12439
a nie wiem zależy co chcesz robić

tak z topowych rozwiązań
apki mobilne - flutter (dart)
webdev - vue/react/angular (typescript + sass + html)
backend - .net core, nest.js
2020.04.23 16:55:17
Ocena: 1
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43889883

Viviemorte

210122
3390
Dlaczego po połączeniu dwóch tablic w jedną wypisywanie etc. działa, ale jak ją posortuję to wychodzi poza zakres?
2020.04.23 22:56:11
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891580

Gugua

260302
20468
Viviemorte:
jaki język?
wklej kod czy coś z fusów nie wróżymy
2020.04.23 23:12:03
Ocena: 2
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891626

Puszczyk

165102
16729
Viviemorte:
bo
ewentualnie
więc musisz zrobić
a następnie
i będzie git
2020.04.23 23:13:37
Ocena: 1
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891635

Viviemorte

210122
3390
https://pastebin.pl/view/ff5a09cf

na ten kod w komentarzu nie zwracaj uwagi, to tylko dalsza część zadania, a wypisanie na samym końcu tablicy to tylko sprawdzenie czy działa to moje sortowanie jednej tablicy zrobionej z dwóch no i bez quicksorta działa, a z quicksortem już nie

Albo zrobiłem coś bardzo głupiego, albo czegoś bardzo głupiego nie zauważyłem
Edytowany 23:19:33 23.4.2020 przez Viviemorte
2020.04.23 23:16:00
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891647

Puszczyk

165102
16729
a ja mam pytanie - próbowałeś to może debugować krok po kroku i zobaczyć kiedy ci sie wyfikołkowało?
2020.04.23 23:21:17
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891668

Viviemorte

210122
3390
Puszczyk:
jeszcze nie, bo robiłem to po południu i teraz zajrzałem znowu
2020.04.23 23:22:05
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891673

Gugua

260302
20468
Viviemorte:
https://pastebin.pl/view/15fb2ef2
nie chce mi się szukać błędu tu masz poprawnego quicksorta z tej stronki https://strefainzyniera.pl/artykul/941/algorytm-quicksort-w-java
2020.04.23 23:24:32
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891687

Viviemorte

210122
3390
Gugua:
bądź szczery, że po prostu nie znalazłeś
2020.04.23 23:25:59
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891698

Gugua

260302
20468
Viviemorte:

Arrays.sort(arr);
sugerowanie, że ktoś robi to inaczej
2020.04.23 23:27:47
Ocena: 1
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891719

Viviemorte

210122
3390
Gugua:
przynajmniej teraz działa
2020.04.23 23:30:20
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891732

Puszczyk

165102
16729
ja bym może sprawdził ale nie chce mi sie teraz bo status konia niezwalony
2020.04.24 00:03:02
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891848

Don Daipes

300127
1738
Viviemorte:
Linia 38 -> q-- zamiast q++
2020.04.24 00:31:45
Ocena: 2
KONTO ZABLOKOWANE | zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891919

Gugua

260302
20468
Don Daipes:
nic to nie dało : }

w 39 zmieniłem na q-- i zadziałało
2020.04.24 00:46:46
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43891967

Kacper Szef Nexosa

226304
1659
A ja lubię Scratcha.
2020.04.24 08:29:25
KONTO ZABLOKOWANE | zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43892302

Viviemorte

210122
3390
To teraz jakby mi ktoś powiedział dlaczego leetcode nie akcpetuje mi zadania to byłbym wdzięczny, bo testy przechodzą
https://leetcode.com/problems/median-of-two-sorted-arrays/
https://pastebin.pl/view/72149c0d
2020.04.24 10:22:05
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43892493

Gugua

260302
20468
Viviemorte:
>The overall run time complexity should be O(log (m+n)).
może złożoność obliczeniową masz za dużą? w sensie testy przechodzą ale za wolno i tu jest problem?
2020.04.24 10:25:18
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43892508

Viviemorte

210122
3390
właśnie testowo mam Runtime: 0 ms
2020.04.24 10:26:41
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43892517

Puszczyk

165102
16729
Viviemorte:
ale 0 ms to nie złożoność obliczeniowaXD



z tego co czytam w necie to medianę z dwóch posortowanych arrayów o różnych wielkościach wyznacza się trochę inaczej, szybciej
Edytowany 10:55:30 24.4.2020 przez Puszczyk
2020.04.24 10:48:48
Ocena: 1
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43892573

Don Daipes

300127
1738
Viviemorte:
srodkowy=nums3[(nums3.length/2)];
mediana=(srodkowy+(srodkowy-1))/2;

Jak na moje to dlatego, że od zmiennej 'srodkowy' odejmujesz 1 zamiast od elementu tablicy 'nums3'
Zmień na
mediana=(srodkowy+nums3[((nums3.length/2)-1)])/2;
to jest szansa, że pójdzie
2020.04.24 10:57:17
KONTO ZABLOKOWANE | zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43892590

Thoughter

67517
37476
jezu binsearch jakis znowu
myslalem ze jak zdalem wstep do programowania to mi dadza spokoj z meczeniem tego algorytmu na 20 roznych sposobow
nie chce mi się teraz nad tym myśleć, bo mam traumę do tego algorytmu , ale poczytaj:
https://www.geeksforgeeks.org/binary-search/
wydaje mi sie ze rozwiazanie polega na zastosowaniu tego do obu tablic jednoczesnie po to, zeby znalezc dwa elementy lezace najbardziej na srodku
Edytowany 11:32:38 24.4.2020 przez Thoughter
2020.04.24 11:15:21
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43892645

Kefrusia

2823066
24301
przeciez jak sie poprawi to na co wskazal Don Daipes to przechodzi
2020.04.24 11:57:43
Ocena: 1
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43892796

Gugua

260302
20468
bump
2020.05.01 19:15:55
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43921358

Thoughter

67517
37476
ale mi sie nie chce pisac projektu w C
2020.05.01 19:28:53
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43921406

Puszczyk

165102
16729
jaki framework polecacie na froncik? angular? react? vue? wiem że to zależy itd itp ale chciałbym się nauczyć jakiegoś po prostu
2020.05.02 16:30:09
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43923717

Kobayashi Chineko

293178
698
Gugua:
Jeśli potrzebujesz algorytmu sortującego o czasie liniowym musisz zaimplementować taki algorytm, qsort jest rzędu n*log(n), użyj Countsort-a albo Bucketsort-a
2020.05.02 17:25:21
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43923832

Shereby

47149
12439
Puszczyk:
dobra to tak w JS to niespecjalnie się kieruj jakimiś trendami bo zmieniają się cały czas, jeśli zerkniesz na oferty pracy to zobaczysz ze każdy framework ma jakieś i to w miarę podobnie płatne wiec to olej, jeśli chodzi o zastosowanie to na pewno angular jest potężna kobyła i ma wszystko, ma spora użyteczność w apkach z duża logika zazwyczaj biznesowe, ma wszystko i nawet głupia obsługa formularzy idzie super sprawnie
vue i react mogą być w zależności od grupy programistów stosowane naprzemiennie, trochę dowolność ale zazwyczaj reactowcy nie lubią składni vue, bo ona jest przyjemna na początku ale w kodzie potrafi generować dziwne problemy które ciężko będzie ogarnąć, dosyć specyficzne ale shrugs

wiec tak podsumowując, naucz się jakiego chcesz bo w każdym znajdziesz prace, we vue chyba się najłatwiej wchodzi z dużym efektem, na pewno przyda się dobra znajomość JS, bo to on w dalszym ciągu decyduje o logice całej aplikacji a sam framework będzie sterował całym podejściem MV*
2020.05.02 18:00:00
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43923921

Puszczyk

165102
16729
Shereby:
dobra
a taki framework najłatwiejszy do nauki js/frontu i właśnie tego frameworka
2020.05.02 18:11:29
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43923952

Shereby

47149
12439
Puszczyk:
nie wiem bo JS musisz i tak ogarniać w miarę żeby pospawać logikę, zobacz sobie we vue może jak to wyglada ze składnia typescript i komponentami bo tak jak ci mówię, chyba najmniej czasu ci zajmie ogarnięcie tego w jakimś takim basic stopniu i będziesz zadowolony z tego co możesz zrobić

i chyba najlepsze co można zrobić to uczyć się razem z jakimś tutorialem bo tak to przynajmniej masz cel no chyba ze masz już we łbie przemyślana aplikacje to możesz sobie po prostu patrzeć jak dana rzecz we frameworku zrobić i bzikac
2020.05.02 18:43:03
zgłoś | ignoruj | cytuj | ID:43924044
Początek strony Strona: [1] [2] [3] [4] ... [8] [9] [10]

Tylko zalogowani gracze mogą pisać posty

Forum Margonem > Off-topic > Języki programowania oraz webmasteringu II

Podaj powód dlaczego oceniasz post na

Pozostało ważnych głosów na dziś: 0, po przekroczeniu limitu
Twój głos pokaże się przy wiadomości, ale nie doliczy się do reputacji gracza.


* pole nieobowiązkoweLimit znaków 0/50

Zgłoszenie postu do moderacji.
Poniżej możesz podać powód Twojego zgłoszenia.

Pamiętaj, że za bezsensowny komentarz możesz otrzymać knebla i stracić swoją reputację.

Limit znaków 0/150

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -
AND grp=0